Gardameer

Het Gardameer is al jaren één van de populairste vakantiebestemmingen van Italië voor Nederlandse en Duitse toeristen. Ook de Italianen zelf komen hier graag hun vakantie doorbrengen. Genieten van het vakantiegevoel in de gevarieerde omgeving van het Gardameer. Hou je niet van drukte? bezoek dan het Gardameer buiten het hoogseizoen. Het is er in de maanden juli en augustus erg druk.

Limone sul Garda, pittoresk plaatsje aan het Gardameer
Limone sul Garda, pittoresk plaatsje aan het Gardameer

Het Gardameer is het grootste en bekendste meer van Italië. Het is een ideale plek om te surfen en te zeilen, er zijn volop strandjes. De pittoreske plaatsjes aan het meer lonken. Ten noorden vind je de plaatsen als Limone sul Garda, Torbole en Riva del Garda. In het westen liggen plaatsen als  Gargnano, Gardone Riviera en Salo. Aan de oostkant van het meer, met in de rug de Monte Balbo, liggen de plaatsen Malcesine, Torri del Benaco, Garda, Bardolino en Lazise. In het zuiden liggen de plaatsen Desenzano, Peschiera del Garda en het charmante schiereiland Sirmione.

La Gardesana kronkelt langs het Gardameer door tunnelgalerijen

De meeste plaatsen zijn goed te bereiken middels goede veerverbindingen. Je kunt de auto dus laten staan als je leuke plaatsjes aan het water wilt bezoeken. Er zijn ook veerponten waar je met de auto de oversteek kunt maken bijvoorbeeld de veerdienst bij Torri del Benaco waar je de oversteek kunt maken naar Toscolano-Maderno.

Route La Gardesana is een prima manier om het meer te verkennen met je eigen vervoer. De weg La Gardesana kronkelt met een afstand van 143 kilometer langs het meer. In de rotsen uitgehakte tunnelgalerijen geven je het gevoel dat je af en toe over het water rijdt.

Het Gardameer heeft een overvloed aan hotels, pensions, bed & breakfast, vakantieparken en campings. Je slaapplek reserveren in het hoogseizoen blijft echter een must. Op de bonnevoy kan op een grote teleurstelling uitdraaien in deze periode.

De heerlijkste limoncello uit Limone sul Garda

Drie regio’s verdelen het Gardameer, dit zijn Veneto, Lombardije en Trentino Alto Adige. Het meer maakt onderdeel uit van een schilderachtige omgeving met een overvloed aan cipressen, oleanders en citroenbomen. Hoewel Zuid-Italië meer bekend staat om de likeur Limoncello wordt het alcoholische drankje ook gemaakt aan het Gardameer. Limone sul Garda is de plek om de plaatselijk geproduceerde likeur aan te schaffen.

Gardameer LimoncelloHet grootste meer van Italië heeft een omtrek van ruim 158 km en een lengte van 51,6 km. Op het breedste gedeelte is het ruim 17 km naar de overkant. Het diepste punt van het Gardameer is 346 meter.

Er is veel te beleven aan het Gardameer maar ook het gebied rondom het Gardameer is de moeite waard om te ontdekken. Je kunt met een rondvaart eenvoudig een aantal van de kustplaatjes bezoeken. Een goede opstapplek is in Desenzano vanwaar je bij rederij Gestione Governativa Navigazione Laghi verschillende bootroutes kunt boeken. Er zijn ook lijndiensten die varen tussen 2 plaatsen op vaste tijdstippen, voor toeristen die minder tijd hebben is dit een prima alternatief en vaak een stuk goedkoper.

rederij Gestione Governativa Navigazione Laghi

Vele activiteiten op het water zijn begeleid zoals kitesurfen, windsurfen en zeilen. Bij Europa Surf&Sail in Malcesine kun je onder professionele begeleiding leren surfen of zeilen.

Een andere leuke activiteit is canyoning. 35 jaar geleden deed je dat nog  in een zwembroek, t-shirt en sportschoenen. Het ijskoude bergwater werd getrotseerd zonder wetsuit. Gelukkig is er tegenwoordig heel wat veranderd op gebied van veiligheid en kom je daar nu niet meer mee weg. Je word begeleid door professionele gidsen.

Canyoning in de omgeving van het Gardameer

Een bekende aanbieder is Canyon Adventures in Torbole. De echte durfal zonder hoogtevrees gaat naar Malcesine om vandaar een tandem paragliding vlucht te maken. Genieten van het prachtige uitzicht over het Gardameer en de omgeving.

Strada della Forra een spectaculaire bergweg

Er zijn veel bezienswaardigheden in de omgeving die de moeite waard zijn om te bezoeken. Aanraders zijn; Il Vittoriale degli Italiani in Gardone Riviera. Het best bewaarde kasteel van het Gardameer Rocca Scaligera in Sirmione. Castello di Padenghe in Padenghe sul Garda. Paolo Bonomelli een populaire olijvenboerderij in Torri del Benaco.

Spectaculair is de Strada della Forra richting Tremosine, een bergweg met galerijen door een kloof met prachtige vergezichten over het Gardameer.

Strada della Forra met zijn prachtige vergezichten Gardameer
Strada della Forra met zijn prachtige vergezichten Gardameer

De wekelijkse markten in de plaatsen rondom het Gardameer zijn populair en goed bezocht. Het bezoeken van een markt tijdens je zomervakantie is voor veel toeristen een traditie. Op de maandag is er een kleine markt in Moniga del Garda en Sirmione. Dinsdag is er vanaf 8 uur een grote markt in Desenzano del Garda. Op vrijdagmorgen is er markt in Manerba del Garda. Lazise heeft op woensdagochtend de wekelijkse markt. Op donderdag is er markt in Bardolino. In Garda is de weekmarkt op vrijdag en op zaterdag is er een markt in Malcesine. Een uitgebreid overzicht van alle markten rondom het Gardameer kun je hier terug vinden.

De wekelijkse markt op donderdag in Dro, Gardameer
De wekelijkse markt op donderdag in Dro, Gardameer

Het Gardameer heeft een specifiek microklimaat dat aanzienlijk verschilt van het klimaat in de rest van Noord-Italië. Het thermisch effect veroorzaakt door het water van het Gardameer zorgt ervoor dat het warme zomerklimaat minder onaangenaam is. Tijdens de winterperiode zorgt dit thermisch effect voor een gematigder klimaat en dat het minder vorstgevoelig is in het achterland.

Wees alert op weersvoorspellingen

Het klimaat en de temperaturen aan het Gardameer zijn in veel opzichten vergelijkbaar met die van het mediterrane klimaat. Het is verstandig om de weersvoorspellingen in de gaten te houden want het mooie weer kan binnen een paar uur omslaan in noodweer met hagel. Ons advies om voor vertrek naar het Gardameer te controleren of je verzekerd bent tegen hagel en stormschade.

 

Reisgids ANWB extra Gardameer | ANWB Media | vanaf €11,95

ANWB extra Gardameer reisgids | ANWB Media | vanaf €11,95

Reisgids Merian live Gardameer | Deltas | vanaf €13,50

Merian live Gardameer reisgids | Deltas | vanaf €13,50

Reisgids Capitool Venetië&Veneto | Unieboek | vanaf €24,65

Capitool reisgids Venetië&Veneto | Unieboek | vanaf €24,65

Reisgids Italian Lakes Italiaanse Meren | Lonely Planet | vanaf €20,95

Reisgids Italian Lakes Italiaanse Meren | Lonely Planet | vanaf €20,95
Vliegvakanties naar het Gardameer aangeboden door D-Reizen

Actuele weer in regio Lombardije

Meteo Lombardia
Advertentie

Aanbiedingen Gardameer 2019

Weekend
Butterfly
Bella Italia
Eurocamping
Camping San Benedetto
Camping San Vito & Cisano
Camping Lido
Camping Bella Italia
Bella Italia
Piantelle