Trasimenomeer

In het groene hart van Italië op de grens van Toscane en Umbrië ligt het Trasimenomeer. Met een oppervlakte van 128 km² is het meer in Umbrië het grootste meer van Midden en Zuid-Italië. De vakantie-accommodaties rondom het Trasimenomeer zijn ook een uitstekende uitvalsbasis om de vele toeristische plekken van Toscane te bezoeken.

Je kunt vanaf het station van Castiglione Del Lago Rome bezoeken per trein. In minder dan 2 uur reizen ben je in hartje Rome. Het Trasimenomeer heeft genoeg te bieden voor watersporters. Je vindt er ook vele zandstrandjes tussen het met riet omringde meer.

Trasimenomeer

Het bijzondere van het Trasimenomeer is dat er geen rivier op het meer uitmondt. Hierdoor kon bij aanhoudende droogte kon het meer gedeeltelijk droogvallen. Maar sinds een aantal jaren is door de samenwerking van overheid en toerismesector hiervoor een oplossing gevonden. Door de kunstmatige aanvoer van bergwater vanuit de Apennijnen.

Castello Magione

De bekendste plaatsjes aan het Trasimenomeer zijn Magione, Castiglione, Panicale, Passignano, Vernazzano en Tuoro sul Trasimeno. Magione is met ruim 14 duizend inwoners de grootste plaats vlakbij het Trasimenomeer. In 1571 werd hier de kerk San Giovanni Battista (Johannes de Doper) gebouwd door ridders en gevolg uit Malta. In de Tweede Wereldoorlog werd deze kerk vernietigd, maar werd na de oorlog herbouwd. Je vindt in deze kerk moderne fresco’s uit de twintigste eeuw. Het kasteel van Magione was een middeleeuws hospitaal van de Ridders van Malta van de Johannieter Ridderorde.

Castiglione del Lago is één van de populairste plaatsen

Het schiereiland Castiglione del Lago ligt ten zuidwesten van het Trasimenomeer en was vroeger het vierde eiland van het Trasimenomeer. Castiglione del Lago is één van de populairste plaatsen om te bezichtigen. Vanaf grote afstand kun je het 5-hoekige fort Castello del Leone zien liggen. De bouw van Castello del Leone (Fort van de Leeuw) werd in 1257 voltooid. Het strategisch liggende fort heeft meerdere belegeringen doorstaan en is tegenwoordig één populaire bezienswaardigheid voor toeristen. Het oude gemeentehuis ‘Palazzo del Comune’ is gebouwd in renaissancestijl en is nu een burgerlijke museum met expositiegalerie.

oude winkeltjes Castiglione del Lago
Aanlokkelijke winkeltjes in het oude centrum van Castiglione del Lago

Passignano sul Trasimeno is zwaar beschadigd in de Tweede Wereldoorlog desondanks hebben de middeleeuwse stadsmuren de bombardementen doorstaan. In het stadje vind je winkeltjes, diverse restaurantjes en pizzeria’s. Het is een leuk stadje om ’s avonds te gaan eten en dag af te sluiten met heerlijk ijs van ijssalon Tropical.

Panicale kijkt uit over de heuvels rondom het Trasimenomeer

Het heuvelstadje Panicale wordt al bewoond sinds de Etruskische tijd ligt op de top van de heuvel. Vanaf het middeleeuwse kasteel van Panicale heb je een spectaculair uitzicht over het meer en de omgeving.

Het kleine dorp Vernazzano ligt ten noorden van het meer en is vooral bekend om zijn scheve toren. De toren is gebouwd voor 1089 en staat schever dan de toren van Pisa ooit heeft gestaan. De toren wordt op zijn plek gehouden door staaldraden.

Tuoro sul Trasimeno is een klein stadje gebouwd op de plek waar Hannibal één van grootste overwinningen boekte, hier werden meer dan 16000 Romeinse soldaten gedood door het leger van Hannibal. Direct aan het meer vlakbij de camping Punta Navacchia ligt Campo del Sole, moderne zandstenen kolommen vervaardigd door kunstenaars in de jaren tachtig, de kunstwerken herinneren aan deze veldslag van Hannibal. In Tuoro is een klein museum Hannibal, het onderwerp doet zich raden. Aan de oever van Tuoro is het strand en een steiger voor de veerboot, een kleine haven, een pizzeria, restaurant en de populaire uitgaansclub Ciao Ciao.

Campo del Sole
Campo del Sole aan de oever van Tuoro sul Trasimeno

In het Trasimenomeer liggen 3 eilandjes waarvan er 2 zijn te bereiken per veerboot. Het kleinste eiland is Isola Minore, dit eiland is privébezit en is niet te bezichtigen. Isola Minore werd tot in de vijftiende bewoond door een enkele kluizenaar. Het eiland is nu in particuliere handen, heeft geen aanlegsteiger en de veerdienst kan hier niet aanleggen. Het eiland biedt met zijn dichte begroeiing onderdak aan een grote kolonie aalscholvers.

Het grootste eiland heet Isola Polvese, is autovrij en ligt op tien minuten varen vanaf San Feliciano, je kan er prachtig wandelen. Het eiland werd bewoond door de Etrusken en de Romeinen, die er kerken stichten en een kasteel lieten bouwen om het eiland te beschermen. Het zuidelijke gedeelte van het eiland wordt bezet door uitgestrekte olijfgaarden met oude imposante bomen. Aan de noordkant is een groot eikenbos. Het eiland heeft tevens een educatieve functie om kinderen kennis te laten maken met natuur en milieu.

Isola Polvese

Het derde eiland heet Isola Maggiore. Isola Maggiore is erg de moeite waard om te bezichtigen, het wordt bewoond door slechts 30 eilandbewoners, voornamelijk ouderen. Een schitterende wandeltocht langs het water en onder pijnbomen brengt je van de vissershaventje bij het wat hoger gelegen Kerk van Sant Franciscus en het Kasteel van Guglielmi, dit kasteel werd in 1887 gedurende 4 jaar gerestaureerd en bewoond tot de jaren 70.

Guglielmi

Hierna raakte het kasteel en het kerkje in verval, het kasteel zou onlangs gerenoveerd worden tot privébestemming. Franciscus van Assisi leefde op het eiland als kluizenaar vanaf 1211, op het eiland vindt men een bronzen en houten beeltenis van Franciscus. Bezienswaardigheden op Isola Maggiore zijn de kerk van San Salvatore, Ruïnes van het klooster kerk van de Zusters van Sant Leonard, Ruïnes van de Romeinse toren, de kerk van San Francesco, kasteel Guglielmi, de windmolen en de vele prachtige vergezichten over het Trasimenomeer. 

 

Reisgids Capitool Umbrië | Unieboek

Reisgids Capitool Umbrië | Unieboek| vanaf €25,99

ANWB reisgids extra Umbrië - Umbrie | ANWB Media

ANWB reisgids extra Umbrië – Umbrie | ANWB Media | vanaf €10,95

Reisgids Trotter Toscane Umbrië | Lannoo

Reisgids Trotter Toscane Umbrië | Lannoo| vanaf €24,95

Umbrië in de voetsporen van Franciscus | Valkhof pers

Umbrië in de voetsporen van Franciscus | Valkhof pers | vanaf €24,99