Trasimenomeer

In het groene hart van Italië op de grens van Toscane en Umbrië ligt het Trasimenomeer. Met een oppervlakte van 128 km² is het Trasimenomeer het grootste meer van Midden en Zuid-Italië. De vakantieparken rondom het Trasimenomeer zijn door geografische ligging een uitstekende uitvalsbasis voor uitstapjes naar Toscaanse plaatsen. Betaalbare vakantiewoningen en appartementen zijn hier nog te boeken.

Het treinstation van Castiglione Del Lago is een prima opstapplek om Rome te gaan bezoeken via het openbaar vervoer. In minder dan 2 uur reizen stap je uitgerust uit in hartje Rome.

Trasimenomeer

Het Trasimenomeer heeft genoeg te bieden voor watersporters. Je vindt er zandstrandjes tussen het met riet omringde meer. Motorbootjes zijn toegestaan op het meer. Kleine aanleghaventjes en aanlegsteigers liggen verspreid rondom het meer.

Aanvoer van bergwater

Het bijzondere van het Trasimenomeer is dat er geen rivier op het meer uitmondt. Hierdoor kon bij aanhoudende droogte kon het meer gedeeltelijk droogvallen. Dit gebeurde dan ook regelmatig. Maar sinds een aantal jaren is door de samenwerking van overheid en toerismesector hiervoor een oplossing gevonden. Door de kunstmatige aanvoer van bergwater vanuit de Apennijnen. Hierdoor is het meer nu veel schoner en is het Trasimenomeer veel aantrekkelijker geworden voor toeristen.

Castello Magione

De bekendste plaatsjes aan het Trasimenomeer zijn Magione, Castiglione, Panicale, Passignano, Vernazzano en Tuoro sul Trasimeno. Magione is met ruim 14 duizend inwoners de grootste plaats. In 1571 werd hier de kerk San Giovanni Battista (Johannes de Doper) gebouwd door Maltezer ridders en hun gevolg. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de kerk vernietigd en werd herbouwd na de oorlog. In deze kerk vind je moderne fresco’s uit de twintigste eeuw. Lange tijd was het kasteel van Magione een middeleeuws hospitaal voor de Ridders van Malta van de Johannieter Ridderorde.

Castiglione del Lago is één van de populairste plaatsen

Het schiereiland Castiglione del Lago ligt ten zuidwesten van het Trasimenomeer. Het was vroeger het vierde eiland van het Trasimenomeer. Castiglione del Lago is één van de populairste plaatsen om te bezichtigen bij het Trasimenomeer. Je kunt vanaf grote afstand het 5-hoekige fort Castello del Leone uit 1257 zien liggen. Het strategisch fort heeft meerdere belegeringen doorstaan. Tegenwoordig is het één populaire bezienswaardigheid voor toeristen. Het oude Palazzo del Comune is gebouwd in de renaissancestijl en is tegenwoordig een burgerlijke museum met expositiegalerie.

oude winkeltjes Castiglione del Lago
Aanlokkelijke winkeltjes in het oude centrum van Castiglione del Lago

Passignano sul Trasimeno werd zwaar beschadigd in de Tweede Wereldoorlog. Desondanks hebben de middeleeuwse stadsmuren de Amerikaanse bombardementen doorstaan. In het stadje vind je leuke winkeltjes, restaurantjes en pizzeria’s. Het is een leuk stadje om uit eten gaan eten en dag af te sluiten met het heerlijkste ijs van ijssalon Tropical.

Panicale kijkt uit over de heuvels rondom het Trasimenomeer

Het heuvelstadje Panicale wordt al bewoond sinds de Etruskische tijd ligt op de top van de heuvel. Vanaf het middeleeuwse kasteel van Panicale heb je een spectaculair uitzicht over het meer en de omgeving.

Het kleine dorp Vernazzano ligt ten noorden van het meer en is vooral bekend om zijn scheve toren. De toren is gebouwd voor 1089 en staat schever dan de toren van Pisa ooit heeft gestaan. De toren wordt op zijn plek gehouden door staaldraden.

Tuoro sul Trasimeno

Tuoro sul Trasimeno is een klein stadje gebouwd op de plek waar Hannibal één van grootste overwinningen boekte. Hier zijn meer dan 16.000 Romeinse soldaten gedood door het leger van Hannibal. Direct aan het meer vlakbij de camping Punta Navacchia ligt Campo del Sole. Moderne zandstenen kolommen vervaardigd door kunstenaars in de tachtiger jaren. De kunstwerken herinneren aan deze veldslag van Hannibal. In Tuoro is een klein museum Hannibal. Aan de oevers van Tuoro is er een verzorgt strand met verhuur van parasols en ligbedden. Er is een steiger voor de veerboot, een kleine haven, een pizzeria, restaurant en de populaire uitgaansclub Ciao Ciao.

Campo del Sole
Campo del Sole aan de oever van Tuoro sul Trasimeno

Isola Minore

Het Trasimenomeer heeft 3 eilandjes waarvan er 2 zijn te bereiken per veerboot. Het kleinste eiland is Isola Minore. Dit eiland is privébezit en is niet te bezichtigen. Isola Minore is tot in de vijftiende bewoond door een enkele kluizenaar. Tegenwoordig is het eiland in particuliere handen. Het heeft geen aanlegsteiger dus ook de veerdienst kan hier niet aanleggen. Isola Minore biedt met zijn dichte begroeiing onderdak aan een grote kolonie aalscholvers in Europa.

Isola Polvese

Het grootste en autovrije eiland is Isola Polvese. Ligt op tien minuten varen vanaf San Feliciano en je kan er prachtig wandelen. Het eiland werd bewoond door de Etrusken en de Romeinen. Zij stichtten er kerken stichten en lieten een kasteel bouwen om het eiland te beschermen. Het zuidelijke gedeelte van het eiland wordt ingevuld door uitgestrekte olijfgaarden en oude imposante bomen. Aan de noordkant is een groot eikenbos. Regelmatig bezoeken schoolklassen dit eiland omdat het een educatieve functie heeft. Kinderen maken kennis met natuur en milieu.

Isola Polvese

Isola Maggiore

Het derde eiland heet Isola Maggiore. Het eiland is de moeite waard om te bezichtigen. Slechts 30 mensen bewonen het eiland, voornamelijk ouderen. De veerboot meert aan bij het enige plaatsje van het eiland. Hier is ook een albergo en restaurant gevestigd. Wat direct opvalt is de nijverheid van de oude dametjes in het dorp.

Een schitterende wandeltocht langs het water brengt je van het vissershaventje bij de kerk van Sant Franciscus en het Kasteel van Guglielmi. Het kasteel werd in 1887 gedurende 4 jaar gerestaureerd en bewoond tot de jaren 70. Hierna raakte het kasteel en het kerkje in verval. In 2010 is het kasteel opgekocht door een bedrijf en werd begonnen met de renovatie. Helaas ging het bedrijf failliet. Kasteel van Guglielmi zou te koop staan voor 7,6 miljoen euro.

Castello Guglielmi ook wel Castello IsabellaFranciscus van Assisi leefde op het eiland als kluizenaar vanaf 1211. Op het eiland vind je een bronzen en houten beeltenis van Franciscus. Bezienswaardigheden op Isola Maggiore zijn de kerk van San Salvatore, Ruïnes van het klooster kerk van de Zusters van Sant Leonard, Ruïnes van de Romeinse toren, de kerk van San Francesco, kasteel Guglielmi, de windmolen en natuurlijk de prachtige vergezichten over het Trasimenomeer. 

 

Reisgids Capitool Umbrië | Unieboek

Reisgids Capitool Umbrië | Unieboek| vanaf €25,99

ANWB reisgids extra Umbrië - Umbrie | ANWB Media

ANWB reisgids extra Umbrië – Umbrie | ANWB Media | vanaf €10,95

Reisgids Trotter Toscane Umbrië | Lannoo

Reisgids Trotter Toscane Umbrië | Lannoo| vanaf €24,95

Umbrië in de voetsporen van Franciscus | Valkhof pers

Umbrië in de voetsporen van Franciscus | Valkhof pers | vanaf €24,99

Actuele weer Umbrië

Meteo Umbria
Advertentie