Iseomeer

Het Iseomeer is een kleiner meer dat op ongeveer 52 kilometer ligt van het Gardameer en het verder op gelegen Comomeer. Het meer ligt op de grens van de provincies Brescia en Bergamo en dankt zijn naam aan de plaats Iseo. Het stadje Iseo ligt aan de zuidkant van het meer. Het Iseomeer heeft zijn charme en rust nog enigszins behouden en kent vele fotogenieke dorpjes. Ten zuiden van het Iseomeer ligt de heuvelachtige streek Franciacorta, een belangrijk wijnbouwgebied in de regio.

Iseomeer

Sarnico is vanwege de vele watersporters het meest levendige dorpje van het Iseomeer. De parochiekerk in Sarnico is ontstaan in 1050 en heeft diverse renovaties meegemaakt waarvan de laatste in 1880. Tegenwoordig vindt je hier een collectie achttiende-eeuwse schilderijen. Het orgel van de kerk is een zeer waardevolle Adeodato Bossi dat werd herbouwd rond 1860.

Het dorp Sarnico was tot de  negentiende-eeuw alleen toegankelijk via het water. Sarnico een middeleeuwse karakter met smalle straatjes tussen de stenen huizen, zichtbaar zijn nog steeds de overblijfselen van oude vestingwerken, bogen en smalle doorgangen. Tegenwoordig is Sarnico bijna uitsluitend een toeristische bestemming, een groot deel van lokale bevolking is werkzaam in de toeristische sector.

Gehuld in mist ontwaakt Iseo in alle rust

Het stadje Iseo heeft een ontspannen maar ook levendige sfeer. Vanaf de wandelpromenade heb je een mooi uitzicht over het Iseomeer en het eilandje Monte Isola. Centraal gelegen in Iseo vind je het plein Piazza Giuseppe Garabaldi. Op dit plein wordt elke eerste zondag van de maand een kunst en ambachtsmarkt gehouden. Aangrenzend aan het plein vindt men het Palazzo Vantini, dat momenteel gebruikt wordt als het gemeentehuis.

Andere noemenswaardige dorpjes en stadjes rond het Iseomeer zijn; Castro, een schilderachtig stadje ten noordwesten van het meer. Lovere met het levendige Piazza Tredici Martirieze en de 12e-eeuwse kapel van San Martino. Pisogne, rijk aan historische overblijfselen en kunstwerken uit de Middeleeuwen en bezienswaardig is de Sixtijnse kapel Santa Maria della Neve. Riva di Salto is een romantisch vissershaventje. Parzanica, een landinwaarts gelegen stadje heeft een historische stadscentrum en een achttiende-eeuwse parochie kerk.

In het veengebied vlakbij Iseo zijn opgravingen van woningen gedaan die stammen uit de Romeinse tijd.

The Floating Piers Iseomeer
Het project “The Floating Piers” van Christo uit 2016

In het Iseomeer liggen drie eilanden, dit zijn Monte Isola en de mini-eilandjes Isola di Loreto en Isola San Pietro. Monte Isola heeft een omtrek van 4,5 km en 2000 bewoners waarvan de meeste zijn gevestigd in de plaatsjes Peschiera Maraglio, Siviano en het vissersdorp Carzano.

Ontdek Monte Isola in het Iseomeer

Op Monte Isola zijn elf schilderachtige dorpjes met middeleeuwse kerkjes waar fotografen hun hart kunnen ophalen aan de vele fresco’s, altaren en beelden. Vele prachtige vergezichten zijn te ontdekken op het eiland. Monte Isola is per veerboot bereikbaar vanuit de plaatsjes Carzano, Tavernola Bergamasca en Sulzano. De hoofdplaats van Monte Isola is Siviona en ligt aan de noordzijde van het eiland. Hier kun je de ruïnes bezoeken van het middeleeuws kasteel Rocca Martinengo.

Andere plaatsjes op het eilandje Monte Isola zijn; Masse, het oudst bewoonde plaatsje. Cure, het hoogst gelegen plaatsje. Peschiera Maraglio met aanleghaventje voor de veerboten vanuit Sulzano en Tavernola Bergamaschet. Sensole met de beste visrestaurants van Noord-Italië. Senzano.  Menzino met het 12e-eeuwse Oldofredi fort. Het vissersplaatsje Carzano met de veerbootsverbinding naar Sale Marasino op het vaste land. Helaas is de camping bij Carzano permanent gesloten.

Rocca Martinengo op het eiland Monte Isola

Ten noorden van Monte Isola ligt het veel kleinere privé-eiland Isola di Loreto. Op het eilandje staat een kasteel uit 900 en een 19e-eeuwse villa. Laat je verlijden om een wandeling te maken op dit eiland.

Ten zuiden van Monte Isola ligt het eilandje Isola San Paolo waarop vroeger een klooster was gehuisvest. Het eilandje is particulier eigendom van de Beretta familie en is daardoor niet toegankelijk voor publiek.Winkelwagen
Wandelgids – Wandelen nabij Italiaanse Meren | Cicerone| vanaf €22,50

Reisgids Trotter Italiaanse Meren | Lannoo | vanaf €15,95

Capitool compact Italiaanse Meren | Unieboek | vanaf €11,99

Italian Lakes Italiaanse Meren | Lonely Planet | vanaf €19,95

Actuele weer in Lombardije

Meteo Lombardia
Advertentie

Aanbiedingen Iseomeer 2019

Camping Del Sole
Iseolago
Casa Genny