Lago Maggiore

Lago Maggiore is ondanks dat zijn naam doet vermoeden niet het grootste meer van Italië, deze eer komt het Gardameer toe. Het is wel één van de bekendste meren in Europa door zijn rijke geschiedenis. Vele schrijvers en musici werden geïnspireerd door dit prachtige meer en de charmante Borromeo-eilanden. Lago Maggiore verdeelt door de Italiaanse regio’s Piemonte en Lombardije strekt zich uit met een lengte van 66 kilometer tot in Zwitserland. Het meer ligt 194 meter boven de zeespiegel en is vlakbij Cannero Riviera tot wel 380 meter diep.

Lago MaggioreLago Maggiore staat bekend om zijn groene omgeving. Glooiende oevers zijn begroeid met de geurende bloemen in lila van de Verbena. De Romeinen gaven het meer daarom ook niet voor niets de naam Lacus Verbanus.

Botanische tuinen Lago Maggiore

Lago Maggiore staat bekend om de mooiste botanische tuinen van de regio Piemonte. In Verbania kun je bijvoorbeeld Giardini Botanici Villa Taranto bezoeken. Vlakbij Stresa ligt Giardino Botanico Alpinia waar je kunt komen met de panoramische kabelbaan die gaat van Stresa naar de top van de Motterone. Vanaf de tuinen heb je een prachtig uitzicht over het Lago Maggiore. Op de top van Motterone ligt familiepark Alpyland met een geweldige rodelbaan. Ook hier een prachtig uitzicht over Lago Maggiore maar nu aan de andere kant van de Motterone ook het uitzicht over het Ortameer. Weinig Nederlanders weten dat Motterone ook een prima skigebied is.

botanische tuinen van Villa TarantoBorromeo eilanden, juwelen van Lago Maggiore

Tussen de oevers van Stresa en Pallanza en ten westen van Verbania liggen de Borromeo eilanden welke met de veerdienst zijn te bereiken. Een bezoek aan deze eilanden mag zeker niet ontbreken bij een vakantie aan het Lago Maggiore. De eilanden om te bezoeken zijn Isola Bella, Isola dei Pescatori en Isola Madre. De eilanden werden bewoond door met name vissers en tussen de 16e en 17e eeuw in gedeeltes aangekocht door de rijke en machtige familie Borromeo om te gebruiken als buitenverblijf. In 1632 werd er op Isola Bella begonnen met de bouw van het barokke paleis en de aanleg van majestueuze botanische tuinen in barokke stijl. Dit eiland werd door Graaf Carlo III Borromeo vernoemd naar zijn echtgenote gravin Isabella d’Adda. Het paleis met de tuinen zijn voor het publiek te bezichtigen en toont een ware schat aan barokke kunstwerken.

Isola Bella Lago MaggioreEen groot aandeel van het eiland Isola Madre werd in 1542 al aangekocht door Lancillotto Borromeo. Op het eiland werden landbouwgewassen geteeld op aangelegde terrassen en in de 18e eeuw werd hier de kassenbouw aan toegevoegd. Het eiland dankt zijn naam als eerbetoon aan de moeder van graaf Renato Borromeo. Het paleis op het Isola Madre is sinds 1978 opengesteld voor publiek. Het eiland staat bekend om zijn Engelse botanische tuinen.

Isola dei Pescatori is als een drijvend vissersdorp. Romantische smalle steegjes kenmerken Isola dei Pescatori. Het visserseiland herbergt vele visrestaurantjes en winkeltjes maar is toeristisch gezien minder aantrekkelijk door het ontbreken van de paleizen. Daardoor is dit eiland minder druk maar nog steeds een prachtige plek om een wandeling te maken en te genieten van de omgeving. Dit authentieke eiland is ook eigendom van de familie Borromeo maar zij lieten het ongemoeid.

Toegangskaarten voor de paleizen en tuinen zijn ook online te koop via isoleborremee.it

Unesco nationaal park ValGrande

Ten westen van het Lago Maggiore ligt het nationaal park Val Grande dat een door Unesco beschermde status heeft. Het park is een paradijs op aarde en biedt vele begeleide trekkingstochten gedurende het hele jaar. In dit ruige en wonderschone natuurgebied woont nog een klein groep van de Germaanse Walser-bevolking verspreid over klein nederzettingen. De lokale keuken kent unieke kazen en vleeswaren die heerlijk smaken bij de rode Ghemme-wijn geproduceerd in het noorden van de regio Piemonte.

Unesco ValGrandeTop tien bezienswaardigheden Lago Maggiore.

  1. Een bezoek aan Borromeïsche Eilanden bij Verbania met een bezoek aan het Borromeo-paleis op het eiland Isola Bella.
  2. Bezoek aan het stadje Arona en het 35 meter hoge standbeeld van aartsbisschop San Carlo Borromeo even buiten Arona.
  3. Een bezoek aan het dorp Crodo, geboorteplaats van Campari’s ‘Crodino’ aperitief.
  4. Wandeling door de botanische tuinen met exotische planten van Villa Taranto in Pallanza.
  5. Bezoek aan het Borromeo-kasteel in Angera aan de Lombardische kant van Lago Maggiore
  6. Bezoek de top Mottarone en beloon jezelf met een panoramisch uitzicht over het Lago Maggiore en Ortameer.
  7. Een dagtocht naar het Ortameer met bezoek aan de Romaanse basiliek van San Giulio en een romantische wandeling door de historische stad.
  8. Bezoek in Zwitserland de imposante middeleeuwse burchten Castello Visconteo in Locarno en Madonna del Sasso in Orselina.
  9. Bezoek aan het Monte Rosa massief en ontdek bergmeertjes waaronder Lago delle Fate.
  10. Maak een pelgrimstocht naar de heilige berg “Ghiffa” van San Francesco nabij Domodossola.

Lago Maggiore actief

Het Lago Maggiore biedt een scala aan mogelijkheden om je vakantie actief door te brengen. In de heuvels en bergen rondom het meer zijn parcours voor mountainbikers. Ook voor wielrenners en fietsers zijn er talloze uitdagende routes door de heuvels en langs het meer. In de bergen zijn er adembenemende wandelroutes en klimwanden onder begeleiding van specialisten. Voor de vakantievierders die hun grenzen willen verleggen zijn er bedrijven die paragliding en bungeejumping aanbieden.

Voor watersporters is het meer de ideale bestemming. Zeilen, windsurfen, kitesurfen en kanoën zijn populaire watersporten op het Lago Maggiore. Op de vele bergstromen en bergrivieren zijn er talloze mogelijkheden voor canyoning. Uren spelen en dammetjes bouwen in de bergriviertjes en stroompjes is een geliefde bezigheid van veel kinderen. Wil je een dagje naar het strand? aan de Lombardisch kant aan van het Lago Maggiore liggen de zandstranden.

Ideale vakantiebestemming Lago Maggiore

Lago Maggiore is een verrassend mooie bestemming voor Italië liefhebbers. Een ideale vakantiebestemming op nog geen 1000 kilometer van Nederland. Alles wat Italië populair maakt komt hier bij elkaar, daarnaast is het een perfecte uitvalsbasis voor uitstapjes naar Milaan en Zwitserland.
De temperatuur overdag is in de plaatsen bij het Lago Maggiore vanaf mei t/m september boven de 20 graden. In de maanden december, januari en februari kan er ’s nachts lichte vorst zijn, gemiddeld -1. Overdag is het gemiddeld 8 graden in december, januari en februari.

 

Klik hier voor het complete overzicht vakanties 2019 aan het Lago Maggiore.

Reisgids ANWB extra Lago Maggiore | ANWB Media | vanaf €10,95

Reisgids ANWB extra Lago Maggiore | ANWB Media | vanaf €10,95

Marco Polo NL Italiaanse meren | 62Damrak | vanaf €13,50

Marco Polo Italiaanse meren | 62Damrak | €13,50

Wandelgids Lago Maggiore | Elmar | €16,95

Wandelgids Lago Maggiore | Elmar | €16,95

Reisgids Italian Lakes Italiaanse Meren | Lonely Planet | vanaf €19,95

Reisgids Italian Lakes Italiaanse Meren | Lonely Planet | vanaf €19,95

Actuele weer in Piemonte

Meteo Piemonte
Advertentie

Reisaanbiedingen Lago Maggiore 2019

Okay Lido
Residence Antico Verbano
Royal
Il Chiostro
Villa Paradiso
Grand Hotel Bristol
Castello Dal Pozzo
Regina Palace